pay ölçer hakkında

Isı Pay Ölçer Hakkında

2007 yılında yürürlüğe giren Enerji Verimliliği Kanunu ile birlikte hayatımıza giren ısı pay ölçer cihazları ve termostatik vanalar beraber kullanıldığında ve ısı yönetimine hakim kullanıcıların kontrolünde kullanıldığında % 40’a varan miktarlarda tasarruf imkanı sağlamaktadır. Size hazırladığımız içerikte, Isı Pay Ölçer hakkında bilinmesi gereken ve merak edilen sorulara cevaplar hazırladık.

a) Isı pay Ölçer Nedir?


Isı Pay Ölçer, merkezi ısıtma sistemi ile ısınan binalarda radyatör( kalorifer peteği) üzerine belli ölçü kuralları ile takılarak; tüketilen ısı enerjisini kayıt altına alan cihazdır. radyatör( kalorifer peteği) üzerinden ölçüm yaparak, bulunduğu odanın ısı enerjisi tüketiminin hesaplanmasını sağlayan cihaza verilen isimdir.

b) Isı Pay Ölçer üzerindeki rakamlardan ne anlıyoruz.
Ekran üzerinde sayaç sistem bilgileri, güncel değerler, okuma tarihi ve hata mesajları belirli periyotlarda belirir. Cihaz üzerindeki endeks o anki tüketilen miktarı gösterir.

c) Termostatik vana sistemi nedir, nasıl çalışır.
Termostatik vana, bulunduğu odanın sıcaklığını üzerindeki termostat vasıtası ile algılayan bir vana çeşididir. Oda sıcaklığı vana üzerinde ayarlanan sıcaklığa geldiğinde radyatörün su akışını kısar, hatta tamamen durdurur. Bu sayede odanın aşırı ısınmasını veya soğumasını engeller. bir çeşit kontrol mekanizmasıdır. Ölçümlere göre oda sıcaklığının her 1 derecede artışın aylık doğal gaz faturasına %5 yük getirdiği görülmüştür. Termostatik vana kullanan bir kullanıcı ile kullanmayan bir kullanıcı arasında aylık ortalama %20 oranında fark oluşturduğu gözlenmiştir.

d) Isı Pay Ölçer Sistemi Nasıl çalışır?
Baypayo tarafından geliştirilen ısı pay ölçer cihazları, merkezi sistemli binalardaki radyatörlere monte edilerek ısı tüketimini ölçer. Böylece her daire ne kadar ısı tüketirse o kadar yakıt parası öder. Bağımsız Bölüm (Daire, Dükkan vb.) maliklerini, evde olmadıkları veya ihtiyaç duymadıkları zaman termostatik vanalarını düşük seviyede tutarak gereksiz ısı tüketiminin önüne geçer. Radyatörlerdeki termostatik vanalar oda sıcaklığını takip eder ve bağımsız bölüm maliklerinin ayarladığı sıcaklığa yaklaştığında otomatik olarak kendisini kapatı ve içerisini gereksiz yere ısıtmaz. Isı pay ölçerler ne kadar ısı tüketildiğini ölçer ve bağımsız bölüm maliki kullanmadığı ısının parasını ödemez. Böylece % 25'e varan tasarruf sağlar. Bağımsız bölümlerde gereksiz ısınmanın önüne geçildiği için Kullanılmayan fazla sıcak su kazana geri döner. Kazana daha yüksek sıcaklıkta dönen suyu kazan otomasyonu algılayarak o da kendini daha az çalıştırmış olur.

e) Peki Kazan Otomasyonu nedir?
Kazan otomasyonu sistemi dışarıdaki havayı ölçer ve dışardaki hava şartlarının sertliğine göre binaya ihtiyacı olan sıcak suyun kaç derecede gideceğini ayarlar, 3 yollu vanayı ve pompaları kumanda eder. Isı pay Ölçer sisteminin bir elemanı olan termostatik vana sayesinde sıcaklığı düşmeden kazana dönen suyunda ısıtılma maliyeti düşeceği için kazan otomasyondan aldığı değerleri daha az enerji harcayarak yakalar böylece zaten sıcak olan suyu belki de hiç enerji harcamadan tekrar sisteme aktarmış olur.

f) Frekans konvertörlü pompa nedir, ne işe yarar?
Bağımsız bölüm malikleri, İhtiyaç duydukları ısı miktarına göre termostatik vanayı kullanırlar. Bu durumda dolaşımda olan sıcak suyun basıncı da değişir. Dolaşımdaki basınç düşünce pompalara düşen basınçta değişmiş olacaktır. Frekans konvertörü sisteme su aktaran pompaları basınçtaki değişimlere göre ayarlayarak düzgün çalışmasını sağlar. Bu sayede aşırı yada düşük basınç handikapıda ortadan kalkmış olur, Pompa gereksiz çalışmamıştır hem sistem etkili çalışır hem de pompanın ve ona bağlı olan diğer elemanların yıpranması azalarak ömrü de uzamış olur.

g) Balans vanası nedir?
Bağımsız bölüm maliklerinin ısı taleplerine göre termostatik vanalardaki oynamalar sistemde basınç dalgalanmalarına neden olur. Hareketli veya durağan olarak seçilebilen balans vanaları sistemdeki su basıncını dengede tutarak sistemde oluşabilecek basınç dalgalanmalarının önüne geçmiş olur. Sistemin zarar görmeden çalışmasını sağlamış olur

ğ) Kalorifer peteklerinin yarısı sıcak yarı soğuk oluyor durum gerçekten çok mu kötü?
Kalorifer sistemini kullanan herkesin başına gelen bir durumdur. Panik yapılmadan korkuya kapılmadan nedenler ve nasılların peşine düşerek kalorifer peteğinin hangi kısmının soğuk olduğu kayıt altına alınmalıdır. Şayet Kalorifer peteğimizin Üst tarafı sıcak alt tarafı soğuk ise ve biz termostatik vana kullanıyorsak termostatik vana oda sıcaklığını yakalamıştır. Ve kendisini devreden çıkarmıştır. Bu durum iyi bir şeydir çünkü size fatura yükü getirmiyor demektir. Bazı durumlarda, termostatik vanaya yüklediğimiz görevin dışında Sistem basıncı yeterince uygulayamadığı için, tıkanma olduğu için veya hava olduğu içinde bu tip durumlarla karşılaşmak mümkün olmaktadır. Purjör anahtarı ile petekteki hava alınmasına rağmen kaygı verici bir boyutta devam ediyorsa teknik konulara hakim olan kişi ya da kurumlardan destek alınması gerekmektedir.

h) Kalorifer peteğimdeki vanalar sürekli su kaçırıyor. Korkmalı mıyım?
Korkmanıza gerek yok! Yapılması gereken ilk iş termostatik vananın seviyesini en düşüğe getirdikten sonra genellikle Bağımsız bölüm girişinde bulunan Kollektör vanaları kapatılmalıdır. Apartman yönetimine durum haber edilerek işin uzmanı olan Mert Mühendislik aranmalı, Mert Mühendisliğin nazik, işinin uzmanı güven dağıtan teknik ekibinin devreye girerek bu ve buna benzer tüm sorunları ortadan kaldırmasını keyifle izlemeniz yeterli olacaktır.

ı) Termostatik Radyatör Vanaların Avantajları Nelerdir?
• Yakıt Tasarrufu Sağlar. • Isıtma Cihazlarının verimini ve Ömrünü Uzatır. • Her Oda İçin Ayrı Sıcaklık Kontrolü Tüm Odalarda Dengeli Isınma Sayesinde Konfor Sunar. •Montaj Durumuna Bağlı Olarak Köşe ve Düz Tipleri Bulunmaktadır.

i) Termostatik Radyatör Vanası Seçimini Nasıl Yapmalıyız?
•Termostatik Radyatör Vanalarının A sınıfı enerji sertifikasına sahip olması, tasarruf potansiyelinin artması ve hassas sıcaklık kontrolü açısından önemlidir. • Tüketilen enerjiyi sınırlandırabilmek için merkezî ısıtma sistemi kullanılan binalarda TS EN 215’e uygun termostatik radyatör vanası kullanılır. • Enerji Verimliliği Kanunu ve ilgili yönetmelikler gereği merkezi sistemlerde, Termostatik Radyatör Vanası 15 °C alt sıcaklık ayar özelliğine sahip olmalıdır.

j) Termostatik Radyatör Vanası Nasıl Montajlanmalıdır?
Radyatörlü ısıtma sistemlerinde ısınan hava yükselir ve oda içerisinde aşağıdan yukarı hareket eder. Termostatik Vana algılayıcısının hava akımını ve sıcaklığını doğru algılayabilmesi için Termostatik Vana algılayıcısı zemine paralel olarak monte edilmelidir.

k) Termostatik Radyatör Vanası Doğru Kullanmak İstiyorum Ne yapmalıyım?
• Algılayıcı üzerindeki rakamlar oda sıcaklığı ayar değerlerini gösterir. Algılayıcı kadranı çevrilerek istenilen oda sıcaklığı ayarlanır. Konfor ve yaşam standardı için belirli maksimum sıcaklık değeri odalar için ayarlanır ve konfor sıcaklığı bulunana kadar Termostatik Vana ayarı her gün 1°C düşürülerek yeterli sıcaklığa erişilir. • Değişikliklerin, dış ortam sıcaklıklarının +/- 5°C değiştiği durumlarda yapılması tavsiye edilir. Kişiye özel konfor sıcaklıkları çok farklı olabilmesine rağmen, genellikle tavsiye edilen kullanım alanı sıcaklık değerleri aşağıda belirtilmiştir:

l) Sistemde Hile Yapmak istiyorum?
İsteseniz de hile yapmanız mümkün değildir. Isı pay ölçer cihazları, yerinden söktüğünüz anda, aşırı ısıtıldığında veya soğutulduğunda sistemden bu işlemleri görmek mümkündür. Ürünler üzerinde yapılan her türlü uygunsuz uygulama sistemden takip edilebilmektedir.

m) Ortak kullanım alanları için para ödemek zorunda mıyım?
Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak su sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik'te ortak giderlerin oranı %30 olarak belirlenmiştir. Apartmanın veya binanın toplam tüketiminin ısıtma kısmı ayrıldıktan sonra bu tutarın %30'luk kısmı dairenizin iç kullanım m² si oranında faturanıza pay edilmektedir. " Merkezî ısıtma sistemlerinde toplam ısıtma giderlerinin % 70'i bağımsız bölümlerin ölçülen ısı tüketimlerine göre paylaştırılır. Toplam ısıtma giderlerinin % 30'u ortak kullanım mahalleri, sistem kayıpları, asgari ısınma ve işletme giderlerinden kaynaklı ısı giderleri olarak bağımsız bölümlerin kullanım alanlarına göre paylaştırılır"

n) Isı payölçer sistemlerinin eski siteme göre yaptıracağı tasarruf oranı nedir?
Toplamda %40 tasarruf sağlandığı bağımsız kuruluşlarca tespit edilmiştir.

Isı Pay Ölçer Sorular

1 )Merkezi ısınma ve sıhhi sıcak su gider paylaşımları neye göre yapılmaktadır?

5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu gereğince yayınlanan “Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerininde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik” esaslarına göre Merkezi ısı merkezinden yararlanan bağımsız bölümler arasında paylaşım yapılır.
2) Merkezi sistem giderlerinin içeriği nelerden oluşmaktadır?
Merkezi ısınma ve sıhhi sıcak su sistemine sahip binalarda ısının elde edildiği kaynaklara ait giderler (doğalgaz faturası vs.) ve ana şebekeden alınan suyun giderleri (su faturası vs.) paylaştırılır. Paylaşımlar daire girişlerinde bulunan su ve ısı sayaçları ile radyatörlerde bulunan pay ölçerden alınan verilerle yapılır.
3) Ortak gider nedir?

Yönetmelikteki paylaşım oranlarına göre, merkezi ısınma faturasının ısınmaya harcanan kısmının direkt olarak yüzde 30’u alınıp dairelerin metrekarelerine göre pay edilir. Bu ortak alanlarda kullanılan ısınma enerjisi, sistem kayıpları, asgari ısınma vs. gibi faktörleri içerir.
4) Neden radyatörlerimi tamamen kapatamıyorum?
Merkezi ısıtma ile ısınan binalarda Bina Enerji Performans “BEP” yönetmeliği gereği ve enerjinin bina bazında verimli kullanılabilmesi için termostatik radyatör vanalarının minumum 15C alt sıcaklık ayarına sabitlenmesi zorunludur. Bu nedenle radyatörleri tamamen kapatmak yasal değildir.
5) Sıcak su giderlerinde, merkezi ısınmada olduğu gibi ortak kullanım gideri var mıdır?

Hayır, kış aylarında sıhhi sıcak su için ortak kullanım gideri söz konusu değildir. Bağımsız bölümlere ait sıcak su sayacı bulunmaktadır ve su sayacında yapılan ölçüm, toplam sıcak su tüketimine göre ilgili bağımsız bölümün tüketiminin hesaplanmasında esas olarak alınır. Yaz ayları içinse ; “Toplam doğalgaz giderinden sıhhi sıcak su ısıtma gideri düşüldükten sonra kalan tutar bağımsız bölümlere ısıtılan kapalı kullanım alanları oranında paylaştırılır” olarak düzenlenmiştir.
6) Sıcak su için neden iki farklı gider hesaplanıyor?
Su dağıtım firmasından (İSKİ, ASKİ vb.) tedarik edilen su soğuk olarak binaya gelir. Bu suyu ısıtabilmek için kazan bir miktar yakıt (gaz, kömür vb.) harcayarak çalışır ve sıcak su temin edilir. Dolayısıyla tedarik edilen su miktarı için su gideri (binaya gelen su faturası) ve bu suyu ısıtmak için harcanan yakıt bedeli (doğalgaz faturası vb.) sıcak su ısı gideri olarak tarafınıza yansıtılır.
7) Birim fiyatlar neden bloktan bloğa farklılık gösterir?

Yetkilendirilmiş ölçüm şirketleri gaz veya su tedarikçisi olmadıkları için herhangi bir birim fiyat belirlemeleri söz konusu değildir. Gider bildirimi üzerinde belirtilen birim fiyatlar tedarikçi firmanın binaya kestiği fatura tutarlarının ölçümü yapılan sayaçlardan alınan toplam tüketime bölünmesi ile elde edilir. Birim fiyatlar mevsim şartları, sistem kayıpları, binanın doluluk oranları gibi nedenlere bağlı olarak değişiklik gösterir.
8) Evimdeki tüm radyatörlere termostatik vana takmalı mıyım?
Merkezi ısıtma sistemlerinde kanun ve yönetmelik gereği, tasarruf ve konforsağlamak için evinizdeki tüm radyatörlere termostatik vana takılması zorunludur. Ayrıca bireysel sistemlerde de önemli ölçüde tasarruf ve konfor sağlaması nedeniyle termostatik vana kullanımı tavsiye edilir.
9) Radyatörlerimin yarısı sıcak yarısı soğuk. Ne yapmalıyım?

A) Radyatörün üstü sıcak altı soğuk ise; Radyatörünüzün üst tarafı sıcak alt tarafı soğuk ise termostatik radyatör vananız doğru olarak çalışmaktadır. Oda sıcaklığı, istenilen (ayarlanan) oda sıcaklığına yaklaştığı için termostatik radyatör vanası enerjiyi kısar; böylece radyatöre suyun girdiği üst kısım sıcak, alt kısım soğuk olur. B) Radyatörün yarısı sıcak yarısı soğuk ise radyatörde hava olabilir ya da debi yetersiz olabilir; Termostatik radyatör vanaları takılırken kalorifer tesisatlarında bulunan su boşaltılır ve montaj işleminden sonra tesisata tekrar su doldurulur. Tesisatınıza su doldurulurken birtakım radyatörlerin (peteklerin) içinde hava kalabilir. Bu problemin çözümü tesisatta bulunan havanın boşaltılması ile mümkündür. 1) Radyatördeki havanın manuel olarak alınması: Radyatörlerinizin üst köşe kısmında, termostatik radyatör vanasının aksi tarafında ‘pürjör’ adı verilen bir hava alma vanası olduğunu göreceksiniz. Tesisat işlerine hakim bir kişi kolaylıkla pürjörü gevşeterek, radyatör içindeki havayı boşaltabilir. 2 )Tesisatın havayı kendi kendine atması: Bu uygulama için binada bulunan tüm termostatik vanaların ‘5’ konumuna getirilmesi ve kazan dairesinde bulunan pompanın 48 saat boyunca çalıştırılması gerekir.
10) Termostatik radyatör vanalarım su damlatıyor. Ne yapmalıyım?
Termostatik radyatör vanalarınızın montajını yapan firma ile görüşünüz, yetkili servis hizmeti alınana kadar damlatan vananın altına suyu muhafaza edecek bir kap koyabilir, mobil kolektörlü bir sisteme sahip iseniz ilgili radyatöre giden mini vanaları kapatabilirsiniz. 11 Radyatörüm tüm gün soğuk ya da tüm gün sıcak. Termostatik vanam arızalı mı? Radyatörünüz gün içinde ısınıyor daha sonra soğuyorsa termostatik vananız doğru çalışıyor demektir. Unutulmamalıdır ki manuel radyatör vanası kullanılan sistemlerde vanalar sürekli açık, dolayısıyla radyatörler sürekli sıcaktır. Öte yandan termostatik radyatör vanası otomatik radyatör vanasıdır. Örneğin siz termostatik vanayı ‘3’ konumuna getirdiğinizde oda sıcaklığını 20°C dereceye ayarlamak için komut vermiş oluyorsunuz. Oda sıcaklığınız 20°C dereceye ulaştığında radyatörünüzün soğuması doğaldır. Oda sıcaklığı ayarlanan değerin altına düştüğünde tekrar açar ve radyatörünüz ısınır. Radyatör gün içinde sürekli soğuk ve oda sıcaklığınız istenilen değerin altında ya da radyatör gün içinde ise sürekli soğuk ve oda sıcaklığı istenilen değerin altında ise termostatik vana algılayıcısının (sensörü) sökülmesi, vana miline hızlı olarak ve art arta on kere basılması ve termostatik vana algılayıcısının tekrar yerine takılması gerekebilir. Problem çözülmüyorsa termostatik radyatör vanalarınızın montajını yapan firma ile görüşünüz.
11) Termostatik vanam ses yapıyor. Ne yapmalıyım?

Termostatik radyatör vanaları oda sıcaklığını kontrol eder. İçerisinde ses yapabilecek herhangi bir mekanizma yoktur. Ses vana içinden geçen suyun basıncından oluşur. Ses şikayetinizi, ısı kontrol ekipmanlarınızın (trv, balans vanası, frekans konvertörlü pompa vs.) uygulamasını yapan firmaya bildirmeniz gerekmektedir. Firmanız, yapacağı inceleme sonucunda kazan çıkışında değişken debili sirkülasyon pompası ve sisteme balans vanası takılmasını tavsiye edebilir.
12) Bahar/yaz döneminde termostatik vanamı hangi konumda bırakmalıyım?
Termostatik radyatör vanalarınızı, bahar yaz geçişlerinde yani bina kazanının çalışmadığı durumlarda vana milinin uzun süre hareketsiz kalmasından dolayı takılı kalmasını engellemek için ‘5’ konumuna getirin.
13) Termostatik vana bakım gerektirir mi?

Bakım gerektirmez. Ancak, tesisattaki suyun tortulu olmaması için düzenli olarak temizlenmesi ve bakımının yapılması gereklidir. Aksi taktirde termostatik vanada sorunlara neden olabilir.
14) Evimin yeterince ısınmadığını düşünüyorum ne yapmalıyım ?
Evinize günlük en düşük, en yüksek ve ortalama sıcaklık değerlerini ölçen ve belli bir süre hafızasında tutan sıcaklık ölçer ( termometre ) cihazları taktırıp, mümkünse bu ölçüm ve kayıt işleminin ısı paylaşım firmasından düzenli olarak yapılmasını ve böylece gerçek sıcaklık değerinin tespit edilmesini sağlayabilirsiniz. Doğru tespit sonrasında çözüm daha gerçekçi ve kolay olacaktır.
15) Evimde bulunan radyatör boyutları ve tipleri birbirlerinden farklı. Bu radyatörlerden aynı derecede ısı enerjisi mi kullanmaktayım? Isı pay ölçerler bunu nasıl ayırt ediyorlar?

Farklı tip ve farklı boyutlardaki radyatörlerin yaydığı ısı miktarları da farklıdır. Bu nedenle; üzerine ısı pay ölçer takılan her radyatör için, radyatör üreticisinin ve ısı pay ölçer üreticisinin yayınladığı, gider bildirim belgelerinizde de görebileceğiniz ‘K Faktörü’ değeri belirlenir. Isı pay ölçerlerinizin kaydettiği tüketim değerleri K faktörleri ile çarpılarak, ısı gider paylaşımı yapılırken kullanılacak değerlere ulaşılır. Böylelikle, farklı radyatörlere sahip daireler arası yapılacak paylaşımda herhangi bir haksızlığa yol açılması engellenir.
16) Evimde merkezi ısıtmaya ek olarak bir ısıtıcı sistem daha kullanmaktayım. Bu durumda ısı pay ölçerimin yazdığı tüketim nasıl etkilenecek?
Evinizde yada herhangi bir odanızda kullandığınız ek ısıtıcı sistemler ısı pay ölçerinizin çalışmasını hiçbir şeklide etkilemeyecektir. Kullanılan ek ısıtıcı, ev ve oda sıcaklığını verdiği enerji kadar arttıracak ve ısı pay ölçerinizin kaydettiği tüketim değeri aynı oranda düşecektir.
17) Evimde takılı ısı pay ölçerlerin bakıma ihtiyacı var mıdır? Ev sakini olarak yapmam gerekenler nedir?

Isı pay ölçerlerin pil ömürleri boyunca herhangi bir bakıma ihtiyacı yoktur. Ev sakini olarak sadece ısı pay ölçerlerinizin önünde “ 25 - 30 cm” açıklık bırakmanız yeterli olacaktır.
;
0 388 212 1696
Yenice Mh. Hazım Tepeviran Cd. 4/D Merkez /Niğde
Açık Olduğumuz Saatler
Pazar Hariç 9:00-17:30 Arasındadır.